In de afgelopen twee weken heb ik mezelf uitgedaagd om 100 Spaanse woorden te leren. Dit was niet alleen een leerzame ervaring, maar ook een eye-opener. Hier deel ik de technieken die ik heb gebruikt en hoe ze je kunnen helpen bij het leren, vooral als je dyslexie hebt.
Voorbereiding
Wat, Wanneer en Wat weet ik al?
De eerste stap is om te bepalen wat je precies moet leren en ook wanneer de toets is. Kijk daarna wat je al weet van het onderwerp. Maak een lijst van wat je al weet en categoriseer de woorden (bijvoorbeeld “el” en “la” voor Spaanse zelfstandige naamwoorden). Dit helpt je om een duidelijk overzicht te krijgen en de informatie beter te onthouden.
Sterke Motivatie
Het is cruciaal om te weten waarom je dit doet. Een sterke motivatie kan het verschil maken. Vraag jezelf af waarom je deze woorden wilt leren en hoe het je zal helpen. Dit kan je drive en doorzettingsvermogen versterken.
Stok achter de deur – Toets!
Het hebben van een toets als deadline zorgt voor een duidelijke stok achter de deur en helpt je gefocust te blijven. Het geeft je een concreet doel om naartoe te werken en houdt je verantwoordelijk voor je studievoortgang. Vertel je deadline ook altijd tegen je ouders, ze zullen je helpen onthouden en dienen als een stok achter de deur.
Planning
Planning Maken
Begin met de eindedatum in gedachten. Vaak is dit de dag van de toets. Bepaal wanneer je klaar wilt zijn en hoeveel tijd je dagelijks kunt besteden aan het leren. Dit helpt je om realistische doelen te stellen en je tijd efficiënt te gebruiken.
In stukjes knippen
Verdeel het leerwerk in behapbare stukjes. Ik leerde 14 woorden per dag. Door de taak op te splitsen, voorkom je dat je overweldigd raakt en blijft het leren leuk en motiverend.
Pomodoro-techniek
Werk in blokken van 25 minuten gevolgd door een korte pauze. Dit helpt om de concentratie te behouden en voorkomt dat je vermoeid raakt. De afwisseling tussen werken en pauzeren zorgt voor een optimale leerervaring.
Vrije dag plannen
Plan ook vrije dagen in om even te ontspannen en te voorkomen dat je overweldigd raakt. Rust is belangrijk voor je brein om de nieuwe informatie te verwerken en vast te houden.
Vast moment per dag leren
Leer op een vast moment per dag om een routine op te bouwen. Dit helpt je om consistent te blijven en maakt het leren een gewoonte, wat essentieel is om het leerpatroon vol te houden.
Leren
Quizlet met audio
Gebruik een flitskaarten tools zoals Quizlet en leer met audio, zodat je de woorden ook hoort. Dit is vooral nuttig als je auditief bent ingesteld en helpt bij de herkenning en het onthouden van woorden.
Blokken van vier woorden
Leer in blokken van vier woorden per keer en herhaal deze regelmatig. Kleine, beheersbare hoeveelheden maken het makkelijker om de woorden te onthouden en zorgen voor effectieve leerintervallen.
Visuele hulpmiddelen
Plaats afbeeldingen bij de woorden of maak zelf tekeningen om de associaties te versterken. Visuele ondersteuning kan de betekenis van woorden duidelijker maken en helpt je om ze beter te onthouden.
Associaties en categorisatie
Maak associaties met wat je al weet en knip de woorden in stukken.. Dit helpt je om woorden makkelijker te onthouden door ze te koppelen aan bekende concepten. Bijvoorbeeld “es-crit-orio” voor “bureau”. Mijn associatie met “Es” is Spanje en “orio” met Oreo koekjes, die op het bureau liggen.
Herhaling
Herhaling is cruciaal. Herhaal de woorden op vaste momenten: na 1 uur, 1 dag, 2 dagen en 1 week. Regelmatige herhaling versterkt je geheugen en zorgt ervoor dat de informatie beter blijft hangen.
Actief ophalen
Hethalen doe je door actief ophalen van de woorden uit je geheugem. Je kunt dit doen door de woorden uit je hoofd op te schrijven, hardop uit te spreken of tijdens alledaagse activiteiten te herhalen. Actief ophalen van informatie is effectiever dan alleen maar nog een keer lezen/ luisteren.
Test jezelf
Test jezelf zoals dat op de toets gebeurt: schrijf de woorden zonder hulpmiddelen (afbeeldingen) op en controleer je kennis. Zelftesten helpt je om te zien waar je nog zwakke punten hebt en versterkt je zelfvertrouwen.
Geen afleiding
Zorg voor een omgeving zonder afleiding en focus volledig op je studie. Een rustige, opgeruimde werkplek helpt je om je beter te concentreren en efficiënter te leren.
Toets en Reflectie
Tijdens de Toets
Gebruik een aantekingenblaadje om je twijfels op te schrijven. Dit helpt je om gefocust te blijven en zorgt ervoor dat je geen belangrijke details over het hoofd ziet. Neem even rust om na te denken en zeg tegen jezelf dat je het antwoord wel weet. Het antwoord komt dan altijd naar boven.
Reflectie
Analyseer altijd de toets. Wat ging er goed? Wat ging er niet goed? Waren het schrijffouten of vertaalfouten? Leer van deze reflectie om je methode te verbeteren. Reflectie helpt je om je leerstrategieën aan te passen en beter voorbereid te zijn voor de volgende keer.
Conclusie
Leren met dyslexie kan uitdagend zijn, maar met de juiste strategieën en technieken is het zeker mogelijk. Door een goede voorbereiding, planning en reflectie kun je je leerproces optimaliseren en goede resultaten behalen. Probeer het, ga ermee aan de slag en blijf volhouden, ook als het even niet gaat.
Ik ben ervan overtuigd dat dyslexie geen obstakel hoeft te zijn voor leren!