Slim leren met Dyslexie: Effectieve Strategieën om informatie te onthouden

jantineboone@jblearning.nl

Het is een bekend probleem voor kinderen met dyslexie: het onthouden van informatie voor toetsen kan een enorme uitdaging zijn. Het is frustrerend om hard te werken aan het leren van woorden en concepten, om ze vervolgens tijdens de toets compleet te vergeten. Maar wees gerust, er zijn effectieve strategieën die je kunt gebruiken om het geheugen van je kind te verbeteren en te helpen bij het leren, zelfs met dyslexie.

Ankers in het geheugen

Een van de meest effectieve technieken is het creëren van ankers in het geheugen. Dit zijn methoden om informatie op een betekenisvolle en gemakkelijk te onthouden manier te organiseren. Hier zijn enkele strategieën die kunnen helpen:

1. Voorkennis Activeren: Begin met het activeren van voorkennis. Wat weet je kind al over het onderwerp? Dit kan helpen om nieuwe informatie te koppelen aan bestaande kennis, een cruciale stap voor kinderen met dyslexie.

2. Categoriseren: Maak gebruik van categorisatie om informatie te organiseren. Verdeel de informatie in groepen of categorieën, waardoor het gemakkelijker wordt om te onthouden. Dit kan vooral handig zijn bij het leren voor een toets met dyslexie.

3. Visuele Ondersteuning: Maak gebruik van visuele ondersteuning, zoals mindmaps, diagrammen of afbeeldingen, om de informatie te versterken. Visuele hulpmiddelen kunnen helpen bij het creëren van associaties en het verbeteren van het geheugen, een belangrijke strategie bij dyslexie.

4. Geheugenpaleis: Leer je kind hoe ze een geheugenpaleis kunnen gebruiken. Dit is een techniek waarbij ze informatie koppelen aan specifieke locaties in een denkbeeldig gebouw, waardoor het gemakkelijker wordt om de informatie te onthouden. Het kan een krachtig hulpmiddel zijn voor kinderen met dyslexie om nieuwe informatie te behouden.

Een voorbeeld om nieuwe informatie te onthouden

Het onthouden van nieuwe informatie is een cruciaal onderdeel van leren, vooral voor kinderen met dyslexie. Stel je voor dat je kind 100 Spaanse woordjes moet onthouden voor een toets. Dit kan een uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën kan het proces worden vergemakkelijkt.

Hier zijn enkele tips om dit proces te vergemakkelijken:

1. Koppel nieuwe Informatie aan bestaande kennis: Moedig je kind aan om de nieuwe Spaanse woordjes te koppelen aan iets dat ze al weten. Bijvoorbeeld, als ze al bekend zijn met Engelse woorden die vergelijkbaar klinken of vergelijkbare betekenissen hebben, kunnen ze deze associaties gebruiken om de Spaanse woordjes gemakkelijker te onthouden. Dit is een effectieve strategie, vooral bij dyslexie, omdat het helpt om de informatie beter te begrijpen en te onthouden.

2. Schrijf op wat je weet: Laat je kind beginnen met het opschrijven van de Spaanse woordjes die ze al kennen. Dit kan helpen om hun voorkennis te activeren en een basis te leggen voor verdere studie. Door de woordjes op te schrijven, kunnen ze visuele ondersteuning gebruiken en de informatie beter verwerken, een essentiële stap bij dyslexie.

3. Maak categorieën: Help je kind bij het organiseren van de Spaanse woordjes door categorieën te maken. Bijvoorbeeld, ze kunnen de woordjes categoriseren op basis van thema’s zoals kleuren, dieren, eten, enzovoort. Dit helpt om de informatie overzichtelijk te houden en gemakkelijker te onthouden, vooral bij het leren voor een toets met dyslexie.

4. Gebruik visuele ondersteuning en associaties: Moedig je kind aan om visuele hulpmiddelen en associaties te gebruiken om de Spaanse woordjes te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van flashcards met afbeeldingen die de betekenis van de woordjes weergeven, of door het bedenken van grappige associaties die hen helpen de woordjes te onthouden. Visuele ondersteuning en associaties zijn krachtige technieken die het gemakkelijker maken om verbanden te leggen en de informatie te onthouden, vooral voor kinderen met dyslexie.

Het is belangrijk om te erkennen dat het vergeten van informatie en moeite met onthouden veel voorkomende pijnpunten zijn voor kinderen met dyslexie. Daarom zijn effectieve leerstrategieën zoals het gebruik van ezelsbruggetjes, slim leren met dyslexie en het herhalen van informatie essentieel om succesvol te zijn. Met de juiste ondersteuning en strategieën kunnen kinderen met dyslexie hun volledige potentieel bereiken en succesvol leren, zelfs met deze uitdagingen.